Monday, December 17, 2012

a masik project amibe belefektettunk. a futes.

mar nem is emlekszem, hogyan jott elo ez az egesz. azt hiszem Christyanne nezelodott a neten es szotte a terveket, mikent tehetjuk elhetobbe ezt a lakast: mifele allami, megyei, vagy eppen helyi  programok vannak, amire  eselyesek lehetnenk. ugyanis itt nagyon sok "incentive", azaz hivatalos osztonzo kezdemenyezesek vannak arra, hogy az emberek atterjenek a zoldenergiara, vagy egyszeruen csak csokkentsek az energia-fuggoseguket (dependency). 

talaltunk egy energy trust nevu alapitvanyt, akiknek konkretan ez a profiljuk. allami penzbol segitik az embereknek csokkenteni az energia-fogyasztasukat. csak azok vehetnek benne reszt, akik arammal, vagy foldgazzal futik a hazukat. mi az elso kategoriaba esunk, ugynevezett baseboard heating van a hazunkban. ez lenyegeben egy miniradiator a fal toveben, igy nez ki altalaban:


ez nagyon olcson beszerelheto, viszont elegge pazarlo egy technologia. raadasul a mienk ennel joval oregebb verzio. a teli honapokban ezert altlaban 120 dollar (24000) forint volt a villanyszamlank (ismetlem, futes, es minden mas ideertve), gondoltuk talan itt az ideje valtani, hiszen most mar ot honapja a lakastulajdonossag fele tartunk. jobb elobb, mint kesobb, vagy soha. 

szoval ebben az akcioban tobb lehetoseg volt, mi egy ductless heat pump ("klima") beszerelesere. emellett dontottunk. 
a teljes fizetendo osszeg 3155 dollar volt, amibol 800-at visszateritenek (ezt az allam visszaadja az alacsony bevetelu haztartasoknak, amibe mi is tartozunk), illetve 250-at pedig leirhatunk az allami adonkbol. tehat kb az eredeti ar 2/3-ert, 2105 dollarert (460ezer HUF) szereltettuk be az uj futest. persze nem volt ennyi penzunk elfekvoben, viszont van egy helyi bank akiktol hazfelujitas celjaval fel tudtunk venni 5000 dollar kolcsont, 3.8 szazalekos kamattal, ot evre. azaz 90 dollart fizetunk havonta, de ido elott akarunk fizetni, annak sincs semmi akadalya. az 5000be pedig belefert Lance haz-atalakito munkajanak a bere (amirol az elozo post szolt), illetve ez a futes egyszerre. 

na, most hogy atragtuk magunkat az anyagi reszleteken, jojjon nehany fenykep a mai beszerelesrol. pofon egyszeru volt az egesz:

eloszor is nekem le kellett szerelnem a baseboardokat
(sporoltunk vele, mert a villanyszereloknek nem kellett ezzel vacakolniuk)

na ez az a resz amit UTALOK!

most pedig igy nez ki a baseboardok hult helye (negy ilyen van a lakasban)

aztan elkezdtek jottek a szakik beszereltek a klimat 

nem bantak a fenykepezest

most, a nap vegen pedig igy nezunk ki. ami igazan nagyszeru ebben az elhelyezesben, hogy amint az elozo bejegyzesben irtam a lepcso ott fog elindulni folfele, ahol most a letra van, a klima pedig legalabb egy hatvan fokos szogben kuldi a meleget befele, ugyhogy pont jo helyen van ahhoz, hogy a felso szintet is futse. mellesleg, halk es elegans egy kutyu ez, ugyhogy mostantol nagyon jo lesz nekunk, mivel egesz evben 20 celsius fokon fogja tartani a lakast potom aron. great success!


No comments:

Post a Comment